onsdag 19. september 2012

På pinnene..

Har endelig begynt å strikke igjen etter et langt opphold. Denne rettstrikka jakken strikka jeg til Thale. Har gjort noen endringer i oppskriften for å få hullraden mer markert. Det er en utrolig lett jakke å strikke og oppskriften var enkel å tyde. 

Nå er jeg halvveis på en ny jakke, bare i andre farger :)


Snuppa i hjemstrikk, nyfarga ullkjole og strømpebukse. Jeg bruker nesten bare ull på barna, men det er jo ikke allverden av farger å velge mellom, så når jeg går lei farger jeg plaggene. 
Tidligere farget jeg klærne med tekstilfarge, men det koster ganske mye når man kun skal farge noen få plagg + at kvaliteten på plagget svekkes. 
Man kan farge ullplagg med løk, urin, bær osv, men å ha urin stående for gjæring i 4 dager fristet ikke. Jeg googlet litt rundt og kom over en oppskrift hvor de farget ull med wilton konditorfarge. Genialt, enkelt, billig og ikke minst skånsomt for ulla..

Rene klær er en forutsetning for ett bra fargeresultat.
Når det er avkjølt heller du tøyet opp i en annoen bolle for skylling. Rens med kaldt vann til vannet som renner gjennom ulltøyet er klart. Press ut vannet med et håndkle og la tørke.

Forbered en ovnfast dyp form eller gryte med edikkblanding (edikk er viktig for at ull skal absorbere fargen). På 3 L vann trenger du 3 korker husholdningsedikk.

Forbered fargen ved å velge en Wilton konditorfarge. Ha to kopper varmt vann i en bolle og tilsett en liten mengde konditorfarge, og bland til fargen er helt løst opp. Miks vann og farge til du har fått din ønskede fargestyrke.

Hell fargeblandingen i gryten med ull og edikkvann. Rør forsiktig slik at du får en gjevn farge, men ikke så mye at du tover ullen. La stå i ovnen på 120 grader i 30 min - 1 time, eller til du kan se at ullen absorberer fargen og vannet lbir klart. Virker det ikke så sku opp temeraturen noe, og la stå i nye 30 min.

Ta gryten ut av ovnen (eller av platen, dersom du brukte koketoppen), og la den bli avskjølt før du tar ut det fargede tøyet.

Fortell meg gjerne om ditt resultat fargeresultat. Lykke til!

1 kommentar:

Desirée sa...

Den jakka der var faktisk veldig fin! Likte bærestykket så godt :)

Takk for kommentaren inne hos meg! Har bare sett bilde av Sofie med kjolen på i dag, håper den funket i bruk også :) Artig kjole å strikke :)

Håper du får kommentaren min, ser du oppdaterer ikke så ofte ;)